Skip to content

Kis magyar abszurd

Kivezetés az irodalomból

„Ezer sebből vérzik a honi oktatás. Pénzhiány, tanárhiány, tévhitek, zűrzavar, széthúzás, koncepciótlanság… A bajokat tetézi, hogy az országos vezetés több tantárgyat is olyan csapatra bízott, amelynek kompetenciája enyhén szólva is megkérdőjelezhető.”

Értelmes ember nem megy el tanárnak

„Két, megfigyelésen alapuló tény a magyar oktatásból: 1. Minél távolabb vagy a gyerekektől, annál nagyobb hivatalos elismerésre számíthatsz. 2. Minél közelebb vagy hozzájuk, annál kevesebb bizalom és megértés áramlik feléd fölülről.”

De szeretnék nagyságos úr lenni!

„Kísértet járja be Magyarországot, az értékes tradíciók feltámasztásának kísértete. Megye helyébe vármegyét, kormánymegbízott helyébe főispánt proponál a kormányerők egy része. Nagyon helyesen. Ha így hívták ezer évig, miért ne hagynók figyelmen kívül az elmúlt 70-80 esztendőt? Hatalmas hiba lenne azonban itt megtorpanni…”

Az értelmiségi esete a divattal

„A divatnak egy kevésbé kártékony hatásáról akarok itt értekezni: a pólófeliratokról. Tudományos analízissel négyet lehet elkülöníteni ezekből: 1. Semmitmondó (pl. A legjobb apák augusztusban születnek) 2. Szellemes (pl. Adydas, Bocs, hogy késtem, de jönni sem akartam) 3. Középbunkó (pl. Fingani jó, Értem, amit mondasz, de leszarom) 4. Divatmajmoló.”